1 Kasım 2017 Çarşamba

Kapadokta ve Cappadocia nedir?

Neden Kapadokya denir?




Kapadokya kelimesi aslen Farsça bir kelimedir. Bizans ve Roma İmparatorluklarının latin alfabesini kullanmalarından dolayı Cappadocia ismi ile latincede ve Hal hazırda bildiğinizüzere Türkçe olarak ta KAPADOKYA ismi kullanılmaktadır.


Farsça KATPA TUKA kelimelerinden gelen ingilizce literatürde CAPPADOCIA ve Türkçe olarak ta KAPADOKYA olarak günümüze kadar değişiklik göstermiş kelimenin manası GÜZEL ATLAR ÜLKESİ demektir.

ROMA imparatorluğu ve Farsların (Iran-Persler) birbirleriyle yaptıkları savaşlarda Farslar belirli dönemlerde şu anda Kapadokya olarak adlandırdığımız ve Nevşehir, Kayseri,Niğde,Aksaray ve Kırşehir bölgesini içerisine alan bölgeyi ele geçirmişler ve bu bölgeden çok güçlü ve iyi yetişmiş güzel at lara ganimet olarak sahip olmuşlardır. Ve güzel atlar dan dolayı bölgeye Güzel Atlar Ülkesi manasına gelen KATPA TUKA demişlerdir.
Cappadocia
Ancient region of Central Anatolia Region, today's Turkey
Quasi-independent in various forms until AD 17 
Cappadocia Aktepe Panorama.JPG
Aktepe "White Hill" near Göreme and the Rock Sites of Cappadocia (UNESCO World Heritage Site)
Location of Cappadocia in Anatolia
Coordinates:Coordinates38°39′30″N 34°51′13″E
Persian satrapyKatpatuka
Roman provinceCappadocia
CapitalsKayseriNevşehir
Cappadocia among the classical regions of Asia Minor
Cappadocia
House in Cappadocia 22.jpg
UNESCO World Heritage Site
Official nameGöreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia
LocationTurkey Edit this at Wikidata
Coordinates38°40′14″N 34°50′21″E
CriteriaMixed: i, iii, v, vii
Reference357
Inscription1985 (9th Session)
Cappadocia is located in Turkey
Cappadocia
Location of Cappadocia
Cappadocia (/kæpəˈdʃə/; also CapadociaTurkishKapadokyaGreekΚαππαδοκία Kappadokía, from Old PersianKatpatuka) is a historical region in Central Anatolia, largely in the NevşehirKayseriKırşehirAksaray, and Niğde Provinces in Turkey.
According to Herodotus,[1] in the time of the Ionian Revolt (499 BC), the Cappadocians were reported as occupying a region from Mount Taurus to the vicinity of the Euxine (Black Sea). Cappadocia, in this sense, was bounded in the south by the chain of the Taurus Mountains that separate it from Cilicia, to the east by the upper Euphrates, to the north by Pontus, and to the west by Lycaonia and eastern Galatia.[2]
The name, traditionally used in Christian sources throughout history, continues in use as an international tourism concept to define a region of exceptional natural wonders, in particular characterized by fairy chimneys and a unique historical and cultural heritage.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Maşukiye

Maşukiye, Kartepe Maşukiye ,  Kocaeli 'nin  Kartepe  ilçesinin bir  mahallesi . İzmit'e uzaklığı 20 kilometredir. 200...